Vinkkejä ensiasunnon ostoa suunnitteleville


Oman kodin ostaminen on yksi elämän suurimmista päätöksistä, joten sitä ei pidä tehdä liian hätiköidysti. Ensimmäisen kodin osto on taatusti erityisen jännittävää ja aikaa sekä kärsivällisyyttä vaativaa. Elämäntilanteen niin salliessa, olisi hyvä aika sijoittaa nyt omaan kotiin, lainarahan ollessa edullista ja vuokrahintojen noustessa.


Ihan aluksi

Aloita budjettisi selvittäminen sopimalla tapaaminen pankkiisi. Saatuasi lainalupauksen, sinulla on realistinen käsitys omasta maksukyvystäsi ja voit etsiä asuntoa, joka sopii hintahaarukkaasi. Myöhemmin, sopivan ostokohteen jo löydettyäsi, voit vielä halutessasi kilpailuttaa pankkeja pyytämällä lainatarjouksia.


Markkinoihin tutustuminen

Markkinoilla tarjolla olevien myyntikohteiden vertaileminen on haasteellista ja omien toiveiden sisäistäminen voi ottaa oman aikansa. Selaile myynti-ilmoituksia netissä, mutta älä tee eri sivustoilla oleviin hakukoneisiin liian tarkkoja rajauksia. Ne eivät aina toimi aivan toivotulla tavalla ja jokin sopiva kohde saattaa tällöin jäädä pois hakutuloksesta.
Käy tutustumassa useisiin asuntoihin paikan päällä, jotta saat hyvän käsityksen asuntojen hinta-laatu suhteesta ja ominaisuuksista. Tällöin kannattaa hyödyntää sunnuntaisin järjestettäviä yleisiä esittelyjä kokemusten ja tietojen kartuttamiseksi eri asuinalueista ja asumismuodoista.


Asunnon hakukriteerit

Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota budjettiisi sopivan asunnon sijaintiin:
Onko asuinalue sopivalla etäisyydellä työ- tai opiskelupaikkaan nähden?
Ovatko kulkuyhteydet riittävän hyvät?
Tarjoaako alue juuri sinulle tärkeitä ominaisuuksia kuten esimerkiksi virkistysalueita?


Katso asunnon pohjakuvasta, sopiiko pohjajärjestys sinun tarpeisiisi. Selvitä mahdollisuutesi asunnon muokkaamiseen itsellesi sopivaksi kiinteistönvälittäjältä. Jos maksukykyä tai osaamista löytyy, on useissa vanhoissa asunnoissa esimerkiksi mahdollista purkaa väliseiniä.


Tarkista missä kunnossa taloyhtiö on ja onko lisärahoitusta vaativia remontteja tiedossa lähivuosina. Yhtiössä ajantasaisesti suunnitellut ja toteutettavat remontit ovat positiivisia asioita, kunhan tiedät varautua ja ottaa ne jo huomioon talouttasi suunnitellessa.


Sijainti, huonejärjestys ja taloyhtiön kunto ovat kaikista olennaisimmat asiat. Lähes kaikki muut seikat ovat lähinnä pinnallisia asioita, joihin voi mahdollisuuksien mukaan myös itse vaikuttaa.


Sovi rohkeasti aika asunnon esittelylle

Myyntikohteemme löydät etuovi.com, jokakoti.fi ja oikotie.fi sivustoilta. Sekä kotisivuiltamme, huoneistoidea.fi.
Pyydä rohkeasti näyttöaikaa kiinnostaviin kohteisiin. Asumattomiin asuntoihin näytöt järjestyvät joustavasti ja usein nopeastikin. Huomioithan, että asuntoihin joissa asutaan on hyvä sopia näyttöaika vähintään vuorokauden varoitusajalla, jotta asukas ehtii varautua käyntiimme.


Kerro meille asuntotoiveistasi

Mikäli toiveitasi vastaavaa asuntoa ei nyt löydy avoimilta markkinoilta, voit jättää meille yhteystietosi ja mahdollisimman yksilöidysti tietoja toiveidesi kodista (asuinalue, asunnon koko ja budjettisi). Lähetä tietosi sähköpostitse osoitteeseen huoneistoidea(at)huoneistoidea.fi. Tällöin voimme tarjota juuri sinulle sopivia, myyntiin tulevia kohteita.


Myyntistrategiaamme ei sovi tuputtaminen tai tyrkyttäminen, joten vinkin uudesta kohteesta saatuasi, voit vapaasti päättää haluatko siihen tutustua.
Meiltä saat asiakaslähtöistä ja ystävällistä palvelua. Kärsivällisyys on hyveemme, sillä kiireellä ja ns. hampaat irvessä taputellut sopimukset ja/tai kaupat eivät yleensä tuota tyytyväisiä asiakkaita ja onnellisia asunnon ostajia. Palvelemme sinua huolellisesti, hyvää välitystapaa noudattaen.


← Takaisin blogihakemistoon