10 vinkkiä asunnon myyntiä suunnitteleville

1. Selvitä nykyisen asuntosi hintataso

Arviokäynti myyntiä harkitseville on ilmainen, eikä velvoita sopimuksen tekemiseen. Saat käsityksen markkinatilanteesta, kysynnästä ja ennenkaikkea tämän hetkisestä hintatasosta.

2. Siivoa ja järjestele

Korjaa rikkinäiset asiat ja viimeistele mahdolliset keskeneräiset remontit jo kiinteistövälittäjän käyntiä varten, kuin hän olisi potentiaalinen ostaja. Asunnon siisteydellä voi olla merkittävä vaikutus toteutuvaan kauppahintaan ja myyntiaikaan.

Esimerkiksi koiran puremat oven pielet ja lattialistat olisi hyvä korjata kuntoon. Ammattimainen välittäjä näkee asunnon potentiaalin sotkun ja epäjärjestyksenkin läpi, mutta saadaksesi mahdollisimman realistisen arvion kotisi myyntimahdollisuuksista, on se hyvä näyttää myös välittäjälle parhaassa mahdollisessa valossa.  

3. Tarkista budjettisi

Ota yhteyttä pankkiin selvittääksesi minkä verran sinun on mahdollista saada lisälainaa uuteen asuntoon tai olisiko sinun mahdollista jättää nykyinen asuntosi sijoitusasunnoksi. Mikäli nykyinen asuntosi jää omistukseesi, eikä sinulla ole siitä velkaa tai se on lyhentynyt merkittävästi, sinun on mahdollista käyttää osakekirjaa uuden lainasi vakuutena.

4. Aloita muuttoprosessi

Mikäli uuden kodin osto edellyttää nykyisen asuntosi myymistä, aloita muuttaminen heti...nimittäin varastoon tai mihin tahansa muuhun mahdolliseen säilytyspaikkaan. Pakkaa kaikki ylimääräinen tavara piiloon, lahjoita pois tai muuta ne rahaksi myymällä kirpputorilla. Piilota henkilökohtaiset kuvat ja arvoesineet.

Tarkoituksena on, että ostaja voi kuvitella oman elämänsä ja henkilökohtaiset tavaransa asuntoon. Asutun näköinen saa toki olla, mutta mielellään pelkistetty. Yli 20 vuotta jatkuneen toimintamme aikana asuntonäytöillämme ei ole kertaakaan tehty varkauksia, mutta ei silti kannata ottaa riskiä jättämällä mitään arvokasta ja taskuun sopivaa tyrkylle.

5. Sovi tapaaminen kiinteistönvälittäjäsi kanssa

6. Ehdollinen ostotarjous

Mikäli löydät hyvän ostokohteen ennen kuin olet saanut oman asuntosi myytyä, on sinun mahdollista jättää ehdollinen ostotarjous. Ehdoksi kaupan toteutumiselle kirjataan, että nykyinen asuntosi tulee myydyksi tietyssä ajassa.

Kun olette neuvotelleen hinnasta ja päässeet siitä yhteisymmärrykseen, ostotarjouksen saanut myyjä voi hyväksyä tarjouksesi, sillä ehdolla, että hänellä on oikeus myydä asunto toiselle ostajalle. Tällaisessa tapauksessa on syytä varautua siihen, että asunto ehtii mennä kaupaksi ennenkuin oman asuntosi kaupanteko on selvä. Asennoidu niin, että kaikella on tarkoituksensa ja kenties markkinoille on tulossa jokin toinen sinulle vieläkin sopivampi asunto.

7. Varaudu tekemään välimuutto vuokra-asuntoon

Oikein hinnoitellut, hyvät asunnot eivät pysy vapailla markkinoilla pitkään. Tämä riippuu tietysti yleisestä markkina-tilanteesta ja asunnon kokoluokasta. Vaihtaessasi nyt pienemmästä suurempaan perheasuntoon, sinulla saattaa olla hyvät mahdollisuudet onnistua ketjuttamaan myynti- ja ostoprosessi ilman ylimääräistä välimuuttoa.

8. Tiedustele mahdollisuutta tehdä ehdollinen toimeksianto

Ellei väliaikainen muutto ole sinulle vaihtoehto ja välittäjän arvion mukaan asunnollesi on kysyntää eikä myyntiajan pitäisi olla kohtuuttoman pitkä. Ehdollisessa toimeksiannossa määritellään myyntiehdoksi, että ostokohteesi kauppa toteutuu. Yrityksessämme tälläisen sopimuksen teko onnistuu mikäli ostokohteesi on välityksessämme.

Jos ostokohteesi tulee myydyksi ennenkuin ehdit saada sitovan ostotarjouksen omasta asunnostasi, asuntosi myyntisopimus raukeaa. Voit toki myös jatkaa myyntiä siinä uskossa ja toivossa, että jokin toinen sinulle sopiva koti löytyy myynnin edetessä ja toivottu kauppa onnistuisi.

9. Jos nykyisen asuntosi myynti ei ole esteenä, niin go for it!

Hae kiinnostavia kohteita eri asuntoportaaleista, puhu ystäville ja tuttaville – he saattavat tietää jonkun, joka on myymässä tai aikeissa myydä etsimäsi kaltaista asuntoa. Jätä myös yhteystietosi kiinteistövälittäjille. Tällöin sinulla voi olla mahdollisuus saada tietoa myyntiin tulevista asunnoista jo ennen julkista markkinointia.

10. Kysy välittäjältä mahdollisuudesta tehdä ostotoimeksianto

Mikäli etsit jotain aivan tietynlaista asuntoa tarkkaan rajatulta alueelta. Tällöin välitysliike etsii aktiivisesti sinulle toiveitasi vastaavaa asuntoa, järjestää näytöt ja hoitaa neuvottelujen eri vaiheet aina kauppakirjojen laatimiseen ja kaupantekotilaisuuden järjestämiseen asti. Ostotoimeksiantajana suoritat tehdystä kaupasta sopimuksen mukaisen välityspalkkion asunnon myyjän sijaan.

Me voimme auttaa

Asiantuntevat kiinteistönvälittäjät palveluksessasi kaikissa asuntoihin, kiinteistönvälitykseen ja asuntokauppaan liittyvissä asioissa:

Email: huoneistoidea@huoneistoidea.fi tai puh. 040 5090366


← Takaisin blogihakemistoon